Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie Żólcień pomarańczowa.ftf  scaled - Żółcień pomarańczowa FCF

Żółcień pomarańczowa FCF

Żółcień

pomarańczowa

FCF

Żółcień pomarańczowa (E110), inaczej sól sodowa, potasowa lub wapniowa barwnika monoazowego. Jest barwnikiem syntetycznym nadającym produktom pomarańczowo-czerwony kolor. Dobrze rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i glicerolu. Jest odporna na wysoką temperaturą, światło, a także działanie kwasów i zasad. Żółcień pomarańczowa najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do: napojów owocowych, kompotów, galaretek, lodów, sosów, marmolady, gum do żucia, przetworów pomidorowych, jogurtów smakowych oraz słodyczy, wędlin i pieczywa.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił dopuszczalne dzienne spożycie tego barwnika (ADI) na poziomie 4 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo żółcieni pomarańczowej FCF:

Spożycie żółcieni pomarańczowej może wywołać reakcję alergiczną.

Chcesz wiedzieć ile żółcieni pomarańczowej FCF spożywasz?