Witamina E
Witamina E
Witamina E, obejmująca wiele rozpuszczalnych w tłuszczach podobnie działających związków, jest często nazywana witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się. Jest niezbędna do życia wszystkich organizmów oddychających tlenem. Jest jednym z ważniejszych antyoksydantów, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych, reguluje gospodarkę lipidową ustroju i ogranicza powstawanie zakrzepów, a to wszystko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Inne funkcje to: zmniejszenie hemolizy (rozpadu) krwinek czerwonych, stymulacja układu odpornościowego, korzystny wpływ na wygląd i stan skóry, przyspieszenie gojenia się ran, wpływ na prawidłową budowę mięśni, zmniejszenie ryzyka poronienia i wpływ na wchłanianie i metabolizm witaminy A.



Najlepsze źródła witaminy E to olej z kiełków pszenicy, a także olej słonecznikowy i kukurydziany. Dobrymi źródłami są ziarna zbóż i warzywa liściaste (sałata, natka pietruszki). Z produktów pochodzenia zwierzęcego największych ilości tej witaminy dostarczają mleko, masło, jaja, wątroba. Osoby, które przyjmują farmakologiczne preparaty żelaza, powinny zwiększyć dobowe spożycie witaminy E, ponieważ suplementy żelaza powodują obniżenie jej wchłaniania.
Za dużo
Dotychczas nie stwierdzono toksycznego działania witaminy E spożywanej nawet w bardzo dużych ilościach. Jest to prawdopodobnie spowodowane jej ograniczonym wchłanianiem i częściowym rozkładem w przewodzie pokarmowym w przypadku nadmiernego spożycia.
Za mało
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy E, może to powodować zwiększone ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapalenia żył, zaburzeń układu płciowego, a także chorób nowotworowych.
Chcesz wiedzieć ile witaminy E dostarczasz swojemu organizmowi?
Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.