Uruchom Program Drdietman
Join us as we celebrate love 32 - Witamina A

Witamina A

Witamina A

Witamina A jest znana z tego, że chroni wzrok, skórę, zapobiega nowotworom i miażdżycy. Odkryta w 1915 roku, występuje jako retinol lub grupa związków o podobnym działaniu, a także jej prekursorów zwanych karotenoidami. Podobnie jak witaminy D, E i K, jest rozpuszczalna w tłuszczach. Ma ona wpływ na: syntezę białek i tłuszczów, powstawanie wielu hormonów, rozwój nowych tkanek i harmonijny rozwój organizmu,. Wspomaga układ odpornościowy, oraz proces widzenia, zwłaszcza o zmroku. Obniża także poziom cholesterolu i uczestniczy w usuwaniu wolnych rodników.

Źródła witaminy A możemy podzielić na dwie grupy: pokarmy zwierzęce, które zawierają retinol (tran, wątroba, jaja, mleko) oraz pokarmy roślinne zawierające karotenoidy, w szczególności betakaroten (pietruszka, szczaw, szpinak, kapusta).

W wielu przeprowadzonych ostatnio badaniach wykazano, że spożycie witaminy A i beta-karotenu, w ilościach zgodnych z normą, zmniejsza występowanie nowotworów, zwłaszcza raka płuc i raka żołądka. Beta-karoten zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.

Wchłanianie witaminy A w przewodzie pokarmowym i jej wykorzystanie przez organizm zależy od wielu innych składników diety. Niezbędne są do tego tłuszcze, białka, żelazo, cynk i błonnik. Wchłanianie i magazynowanie witaminy A zmniejsza się przy niedoborze w organizmie witaminy E. Również nadmierne spożycie błonnika może sprzyjać niedoborowi witaminy A.

carrots 2387394 1920 1024x519 - Witamina A
Za dużo

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo witaminy A, może to powodować wysuszenie skóry, ogólne osłabienie, wypadanie włosów, zaburzenie widzenia, a także częste bóle głowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na nadmierne spożycie witaminy A przez kobiety ciężarne, ponieważ może to prowadzić do wystąpienia wielu wad wrodzonych u noworodków – zniekształcenia czaszki, zmiany w sercu i ośrodkowym układzie nerwowym. Nadmiar witaminy A dostarczanej w formie suplementów diety może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów płuc.

Za mało

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy A, może to powodować zaburzenie widzenia, tzw. kurzą ślepotę, prowadzącą po dłuższym czasie do całkowitej ślepoty. Niedobór witaminy A powoduje również wysychanie rogówki, wysychanie i rogowacenie naskórka, pogorszenie procesu gojenia się ran, zwiększoną zapadalność na zapalenie płuc, a także zwiększa ryzyko chorób nerek, np. kamicy. U mężczyzn powoduje zaburzenia w produkcji nasienia, a u kobiet w ciąży zaburzenia w rozwoju płodu.

Chcesz wiedzieć ile witaminy A dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.