Uruchom Program Drdietman
Produkty zbożowe

Produkty zbożowe

Produkty

zbożowe

Na zdrowie:

Produkty zbożowe są podstawowym źródłem węglowodanów w naszej diecie oraz dostarczają białko roślinne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zboża są ważnym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, głównie: potasu, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. Pierwiastki te odpowiadają, w głównej mierze, za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego i krążenia.

Zalecane jest spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, tj. pieczywo typu graham,  ryż brązowy, grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak, jaglana), makaron z mąki razowej, ponieważ są to produkty zawierające większą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.

pasta 387547 1920 685x1024 - Produkty zbożowe

Błonnik zawarty w produktach pełnoziarnistych to włókno pokarmowe, które wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi oraz pracę jelit, przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Błonnik nie ulega trawieniu, jednak dzięki niemu organizm odczuwa szybciej nasycenie przy niższej wartości energetycznej. Spożywanie płatków owsianych przyczynia się do obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Na szkodę:

Niedostateczne spożycie produktów zbożowych przyczynia się do niedoborów magnezu i witamin z grupy B, co wpływa negatywnie na zdrowie.

Warto podkreślić, iż ciemna barwa pieczywa nie zawsze oznacza, że produkt pochodzi z pełnego przemiału. Barwa pieczywa może wynikać z zawartości substancji dodatkowych, np. karmelu, który nie przynosi pozytywnego wpływu na zdrowie. Dlatego należy czytać etykiety, aby uniknąć błędnego wyboru.

Nadmierne spożywanie białego pieczywa skutkuje wchłanianiem dużych ilości produktów oczyszczonych, ubogich w cenne składniki mineralne oraz błonnik. Co skutkuje niedoborem cynku, magnezu i kwasu foliowego. Ponadto może być przyczyną łamliwości włosów, paznokci, problemów skórnych a nawet prowadzić do wystąpienia raka jelita grubego.

Produkty cukiernicze, takie jak: słodkie bułki, rogaliki, drożdżówki są produktami bogatymi w substancje słodzące i cukier, co powoduje, że ich wartość energetyczna jest bardzo wysoka, w dodatku produkty te zawierają tłuszcze typu trans (tj. utwardzone tłuszcze roślinne), które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy. Do produktów zawierających tłuszcze typu trans zaliczamy również paszteciki, paluszki, krakersy czy pizzę.

Chcesz wiedzieć ile produktów zbożowych spożywasz?