Molibden
Molibden
Molibden jest bardzo twardym i trudnotopliwym metalem w kolorze srebrzystobiałym. Jego nazwa, pochodząca z greckiego oznacza – w języku greckim – podobny do ołowiu.
Molibden jest zaliczany do mikroelementów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w produkcji enzymów niezbędnych do przyswajania cukrów i tłuszczów, stąd bierze udział w procesie dostarczania komórkom energii. Umożliwia prawidłowe przyswajanie żelaza. Wpływa na zęby i kości. Poprawia odporność. Uczestniczy w oczyszczaniu organizmu ze związków toksycznych. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu młodego organizmu. Ma pozytywny wpływ na męską płodność.



Molibden występuje głównie w roślinach z terenów z glebami wapiennymi i bagiennymi. Występuje w produktach z mąki pełnoziarnistej, fasoli i grochu, zielonolistnych warzywach oraz w podrobach, a także w wodzie z wodociągów publicznych.
Za dużo
Nadmiar molibdenu może raczej pochodzić z jego niewłaściwej suplementacji. Może spowodować uszkodzenia układu pokarmowego oraz stawów. Powoduje też zmniejszenie wchłaniania miedzi i żelaza.
Za mało
Jeśli przez długi okres w diecie występują niedobory molibdenu, może dojść do bólów głowy, dezorientacji, drażliwości, problemów z oddychaniem i równomiernym biciem serca, a nawet wymiotów.
Chcesz wiedzieć ile molibdenu dostarczasz swojemu organizmowi?
Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.