Mleko i produkty mleczne
Mleko
i produkty
mleczne
Na zdrowie:
Mleko i produkty mleczne to grupa produktów, do których oprócz mleka należą także: jogurty, sery, kefiry i maślanki, które zawierają cenne dla organizmu, składniki budulcowe i regulujące. W produktach mlecznych występuje białko o dużej wartości biologicznej, łatwo strawny tłuszcz mleczny oraz przede wszystkim wapń. Wapń zawarty w mleku jest najlepiej wykorzystywany do procesów krzepnięcia krwi, wydzielania insuliny i przekazywania bodźców nerwowych oraz skurczów mięśni.
Spożywanie mleka i produktów mlecznych wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz szkliwa zębów, a także stymuluje powstawanie witaminy D. Przetwory mleczne zawierają probiotyki, które wpływają korzystnie na zdrowie. Probiotyki, czyli szczepy bakterii występujące naturalnie w mikrobiomie człowieka, wykazują zdolność do kolonizacji jelita oraz produkcji substancji hamujących wzrost i rozwój patogenów.
Na szkodę:
Nadmierne spożycie produktów mlecznych może być przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby wieńcowej, ponieważ tłuszcz mleczny zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Produkty bogate w tłuszcz mleczny, tj. masło lub śmietana spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy.
Produkty takie jak napoje mleczne, lody, czekolada zawierają izomery kwasów tłuszczowych trans oraz dodatkowe substancje słodzące, których nadmierne spożycie przyczynia się do nadwagi i otyłości, a także może sprzyjać rozwojowi chorób, np. cukrzycy, dlatego ich spożycie należy ograniczyć.



Niedobór mleka oraz produktów mlecznych, ze względu na zawartość pełnowartościowego białka i wapnia, w diecie dzieci przyczynia się do nieprawidłowego rozwoju kośćca, próchnicy zębów oraz zbyt małego wzrostu. W późniejszym wieku może być przyczyną osteoporozy, czyli stopniowego ubytku masy kostnej i podatności na złamania.
Chcesz wiedzieć ile mleka i produktów mlecznych spożywasz?