Kwas sorbowy i sorbiniany
Kwas
sorbowy
i sorbiniany
Kwas sorbowy i sorbiniany (E200-E203) to substancje konserwujące, które hamują namnażanie pleśni. Dlatego są one często dodawane do produktów spożywczych tj.: przetwory warzywne, rybne i owocowe, a także sery, margaryny i napoje. Co ciekawe, kwas sorbowy występuje naturalnie w owocach jarzębiny (Sorbus aucuparia). Jednakże w przetwórstwie wykorzystywany jest głównie ten syntetyzowany chemicznie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił dopuszczalne dzienne spożycie kwasu sorbowego i sorbinianów (ADI) na poziomie 11 mg/kg masy ciała/dobę.
Za dużo kwasu sorbowego i sorbinianów:
Pomimo, że kwas sorbowy i jego sole są uznawane za bezpieczne to ich spożycie może być przyczyną wystąpienia objawów zbliżonych do alergicznych. W badaniach na szczurach, po spożyciu tych konserwantów, zaobserwowano wzrost masy ich wątroby. Maksymalna ilość tego związku, którą producent może dodać do wyrobu, jest określona prawnie.
Chcesz wiedzieć ile kwasu sorbowego i sorbinianów spożywasz?