Kwas pantotenowy – witamina odpowiedzialna za sprawny organizm
Kwas pantotenowy, czyli witamina B5, nazywany jest pantotenem od greckiego słowa oznaczającego „wszechobecny”, ponieważ bierze udział w wielu kluczowych reakcjach przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek oraz jest ściśle związany z gospodarką energetyczną organizmu.
Jakie funkcje pełni kwas pantotenowy?
Jest niezbędny w procesie syntezy hormonów nadnerczy (steroidów) oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (produkcja przeciwciał – zapobieganie infekcjom), a także do przenoszenia sygnałów w układzie nerwowym (synteza neurotransmiterów). Zaobserwowano jego wpływ na prawidłowy stan skóry i włosów.
W jakich produktach obecna jest witamina B5?
Bogatymi źródłami są: wątroba, nerki, mięso, jaja, drożdże piekarskie, pełne ziarna zbóż. Witamina B5 jest substancją nietrwałą i wszystkie procesy przetwarzania żywności (gotowanie, zamrażanie, konserwowanie) powodują znaczne jej straty, dlatego najlepszymi źródłami tej witaminy są surowe warzywa i potrawy z nich przygotowane (surówki). W związku z coraz większą w ostatnich czasach przemysłową obróbką żywności spożycie witaminy B5 maleje, dlatego w celu zapewnienia organizmowi odpowiednich ilości kwasu pantotenowego należy jeść produkty jak najmniej przetworzone.



Jakie zmiany w organizmie powoduje nadmiar witaminy B5?
Spożywanie nadmiernej ilości witaminy B5 wraz z pożywieniem nie wywołuje niepożądanych efektów. Dopiero po przyjęciu megadawki (min. 10 g na dobę) w postaci preparatów farmakologicznych, mogą wystąpić łagodne zaburzenia żołądkowe. U zwierząt karmionych dużą dawką witaminy B5 można zaobserwować opóźnienie wzrostu, bezpłodność, poronienia czy podwyższone stężenie cholesterolu we krwi.
Niedobór witaminy B5 – skutki
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy B5, mogło to spowodować wystąpienie niekorzystnych objawów tj. zmęczenie, bezsenność, zaburzenia trawienia, nudności, wymioty, wrzody dwunastnicy, zaburzenia tolerancji glukozy. Pojawiają się one, jedynie u ludzi skrajnie niedożywionych lub otrzymujących preparaty antywitaminowe.
Chcesz wiedzieć ile kwasu pantotenowego dostarczasz swojemu organizmowi?
Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.