Uruchom Program Drdietman
Warzywa

Kwas foliowy – czy znasz jego drogocenne właściwości?

Nazwa „kwas foliowy” pochodzi od łacińskiego słowa folium – liść, ponieważ występuje w warzywach liściastych. Witamina B9 bierze udział w wielu reakcjach w organizmie, które wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój. Jest niezbędna w metabolizmie białek i cukrów oraz podczas przemian kwasów nukleinowych DNA i RNA. Co to oznacza dla naszego zdrowia?

Jak kwas foliowy wpływa na nasz organizm?

Kwas foliowy ma wpływ na wytwarzanie czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ostatnie badania wykazały, że witamina B9 zmniejsza występowanie wielu nowotworów (szczególnie raka szyjki macicy, żołądka i jelita grubego) i obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych, co jest spowodowane działaniem przeciw wolnym rodnikom.

Należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż kwasu foliowego u kobiet w ciąży, ponieważ w przypadku niedoborów drastycznie zwiększa się ryzyko wystąpienia u płodu roszczeń np. wad cewy nerwowej (rozszczep kręgosłupa).

W jakich produktach znajduje się kwas foliowy?

Duże ilości kwasu foliowego i jego pochodnych występują w wątrobie, drożdżach, warzywach zielonych (szpinak, sałata, brokuły), warzywach strączkowych (groch, fasola), ziarnach zbóż i owocach cytrusowych.

assorted broccoli cabbage 1300972 1024x683 - Kwas foliowy – czy znasz jego drogocenne właściwości?

Nadmierna ilość kwasu foliowego w organizmie

Jeśli przez długi czas w pożywieniu znajdowało się za dużo kwasu foliowego, mogło to spowodować, (zwłaszcza u osób na diecie wegetariańskiej) nasilenie się objawów neurologicznych, utratę apetytu oraz nudności.

Niedobór kwasu foliowego

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało kwasu foliowego, mogło to spowodować niedokrwistość megaloblastyczną lub hemolityczną, osłabienie, depresję, nadmierną nerwowość, zmiany osobowości (szczególnie w starszym wieku), bóle i zaczerwienienia języka, bóle brzucha oraz biegunki. Istnieje również możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu i miażdżycy. Niedobory folianów u kobiet w ciąży grożą wystąpieniem wad cewy nerwowej u noworodków. Oprócz kobiet w ciąży na niedobory kwasu foliowego i jego pochodnych narażone są głównie osoby nadużywające alkoholu, palące tytoń, w wieku podeszłym i w okresie dojrzewania – spowodowane to jest zmniejszonym wykorzystaniem tej witaminy.

Chcesz wiedzieć ile kwasu foliowego dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.