Uruchom Program Drdietman
sprwdzanie caramel  scaled - Karmele

Karmele

Karmele

Karmele (E150) to powszechnie stosowane barwniki żywności.

Z uwagi na ich wysoką odporność na temperaturę, światło, utlenianie oraz pH środowiska są cenione w przemyśle spożywczym. Powstają w procesie termicznego rozkładu węglowodanów, przez co wykazują charakterystyczne cechy tj.: ciemnobrązowo-czerwony kolor, gorzkawy posmak, a także zapach przypalonego cukru.

Wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, a także do barwienia syropów czy napojów zarówno bez- jak i alkoholowych.

caramel 3345891 1920 1024x683 - Karmele

Zdaniem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) łączna ilość spożytych barwników, zaliczanych do grupy karmeli, nie powinna przekraczać 300 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo karmelu:

Skutki spożycia nadmiernej ilości zależą od rodzaju przedawkowanego składnika. Najbardziej niebezpieczne są: karmel amoniakalny i amoniakalno-siarczynowy, w przypadku których zaobserwowano działanie immunotoksyczne u zwierząt. Z tego względu maksymalna ich ilość, możliwa do dodania, jest określona prawnie.

Chcesz wiedzieć ile karmelu spożywasz?