Karagen i przetworzone wodorosty morskie Euchema
Karagen i
przetworzone
wodorosty morskie
Euchema
Karagen (E407)
Karagen to substancja otrzymywana z różnych gatunków wodorostów morskich. Jako dodatek do żywności może pełnić różnorodne funkcje, m.in.: zagęszczające, stabilizujące czy żelujące.
W warunkach podwyższonej temperatury i zwiększonej kwasowości, karagen traci częściowo swoje właściwości. Z kolei dodatek cukru wzmacnia jego działanie, ponieważ zwiększa siłę i temperaturę żelowania.



Wykorzystywany jest w produkcji dżemów, galaretek, przetworów mięsnych, napojów, produktów mlecznych oraz keczupu. Służy także jako dodatek do żywności o obniżonej wartości energetycznej.
Przetworzone wodorosty morskie Euchema (E407a)
Przetworzone wodorosty morskie Euchema zostały zakwalifikowane do jednej grupy z karagenem ze względu na ich podobieństwo strukturalne i zbliżone wyniki prowadzonych badań.
Dopuszczalne dziennie spożycie karagenu i/lub przetworzonych wodorostów morskich Euchema (ADI), według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wynosi 75 mg/kg masy ciała/dobę.
Za dużo karagenu:
Spożywanie karagenu z równoczesnym stosowaniem leku przeciwpadaczkowego (fenytoiny) może zmniejszyć lub całkowicie zahamować jego działanie terapeutyczne.
Chcesz wiedzieć ile karagenu spożywasz?