Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie karagen scaled - Karagen i przetworzone wodorosty morskie Euchema

Karagen i przetworzone wodorosty morskie Euchema

Karagen i

przetworzone

wodorosty morskie

Euchema

Karagen (E407)

Karagen to substancja otrzymywana z różnych gatunków wodorostów morskich. Jako dodatek do żywności może pełnić różnorodne funkcje, m.in.: zagęszczające, stabilizujące czy żelujące.

W warunkach podwyższonej temperatury i zwiększonej kwasowości, karagen traci częściowo swoje właściwości. Z kolei dodatek cukru wzmacnia jego działanie, ponieważ zwiększa siłę i temperaturę żelowania.

gummibarchen 1114955 1920 1024x681 - Karagen i przetworzone wodorosty morskie Euchema

Wykorzystywany jest w produkcji dżemów, galaretek, przetworów mięsnych, napojów, produktów mlecznych oraz keczupu. Służy także jako dodatek do żywności o obniżonej wartości energetycznej.

Przetworzone wodorosty morskie Euchema (E407a)

Przetworzone wodorosty morskie Euchema zostały zakwalifikowane do jednej grupy z karagenem ze względu na ich podobieństwo strukturalne i zbliżone wyniki prowadzonych badań.

Dopuszczalne dziennie spożycie karagenu i/lub przetworzonych wodorostów morskich Euchema (ADI), według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wynosi 75 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo karagenu:

Spożywanie karagenu z równoczesnym stosowaniem leku przeciwpadaczkowego (fenytoiny) może zmniejszyć lub całkowicie zahamować jego działanie terapeutyczne.

Chcesz wiedzieć ile karagenu spożywasz?