Uruchom Program Drdietman
Join us as we celebrate love 30 - Jod

Jod

Jod

Jod, regulator naszego metabolizmu, jest pierwiastkiem posiadającym barwę fioletowoczerwoną, który łatwo sublimuje i występuje w stanie lotnym. Jego stężenie w przyrodzie maleje w miarę wzrostu odległości od brzegu morskiego.

fish 984299 1920 1024x683 - Jod

Stężenie jodu w produktach spożywczych zależy od jego zawartości w glebie i może wahać się od 1 µg/kg do 10 µg/kg.Występuje w produktach pochodzenia morskiego. Niedobory jodu w żywności spowodowały, że już w 1935 roku w Polsce południowej zaczęto dodawać jod do soli (sól jodowana).

Są produkty (kapusta, kalafior, soja, orzechy ziemne) zawierające substancje hamujące wchłanianie jodu. Niektóre składniki środków używanych do oprysków upraw hamują wychwytywanie jodu przez tarczycę.

Jod jest podstawowym składnikiem hormonów tarczycy. Regulują one podstawową przemianę materii przez nasilenie zapotrzebowania na tlen, co sprzyja wzrostowi procesów utleniania oraz produkcji ciepła. Wpływają również na tworzenie i rozwój układu nerwowego oraz kostnego. Pobudzają tworzenie odpowiednich enzymów. Regulują przemianę wodno-mineralną w organizmie i mogą wpływać na zatrzymywanie wody w tkance podskórnej. W zależności od potrzeb, pobudzają lub hamują syntezę białka i wpływają na geny kodujące hormon wzrostu. Są też modulatorami rozwoju płodu. Jod gromadzi się też w śliniankach, błonie śluzowej żołądka, gruczołach mlecznych, mięśniach szkieletowych i jajnikach.

Za dużo

Jeśli przez długi okres w pożywieniu było za dużo jodu, mogą pojawić się objawy nazywane jodzicą. Występuje wtedy wzmożona czynność gruczołów ślinowych oraz nadmierne wydzielanie śluzu w drzewie oskrzelowym. Mogą pojawiać się nudności, wymioty, biegunka czy białkomocz.

Za mało

Jeśli przez długi czas w pożywieniu i we wdychanym powietrzu było za mało jodu, może pojawić się choroba związana z niedoborem jodu (IDD – iodine deficiency disorders). Przejawia się ona występowaniem wola endemicznego i powoduje zaburzenie przemian metabolicznych oraz funkcji umysłowych. U osób młodych może spowodować niedorozwój fizyczny i umysłowy. Niedobory jodu u kobiet ciężarnych mogą prowadzić do poronień lub wczesnych porodów. Płód w warunkach niedoboru jodu jest narażony na zmiany psychomotoryczne, spastyczne porażenie dwustronne, karłowatość, zezowatość i kretynizm.

Chcesz wiedzieć ile jodu dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.