Uruchom Program Drdietman
Join us as we celebrate love 28 - Fluor

Fluor

Fluor

Fluor jest silnie trującym gazem o żółtym odcieniu. Jest bardzo aktywny chemicznie, stąd w przyrodzie występuje w postaci związków mineralnych, najczęściej fluoroapatytów. Jest niezbędny w organizmie. Wzmacnia jednak działanie niektórych substancji psychoaktywnych, dlatego bywał podawany więźniom dla ich otumanienia i wprowadzenia w stan uległości.  W wysokim stężeniu jest trucizną o wiele gorszą niż ołów, dlatego używa się go do produkcji trutek na szczury. W Pensylwanii mieszkańcy uzyskali sądowy zakaz fluoryzacji wody. Wiedza naukowa o roli fluoru w organizmie jest niedostateczna.

toothpaste 3067569 1920 1024x683 - Fluor

Głównym  źródłem dostaw fluoru do organizmu jest woda. Występuje też w wielu produktach żywnościowych, takich jak owoce, mięso, ryby, produkty mleczarskie, warzywa i zboża. Ze względu na przeciwpróchnicze działanie fluoru stosuje się fluorkowanie wody, soli kuchennej oraz past do mycia zębów. Często pobieranie fluoru z produktów stomatologicznych przewyższa jego spożycie z dietą.

Za dużo

Nadmierne spożycie lub wdychanie fluoru może być szkodliwe. Jon fluorkowy w wysokich dawkach jest silną trucizną. Nazbyt duże spożycie fluoru grozi fluorozą szkliwa i szkieletu. Powoduje ona uszkodzenia tkanki zębowej oraz bóle stawów, zwapnienie więzadeł i osteoporozę.  Może wywołać zmiany w metabolizmie kości, nerkach oraz w mięśniach i układzie nerwowym. Sprzyja też niektórym nowotworom. Długotrwałe przyjmowanie dużych ilości fluoru przez kobiety ciężarne może przyczynić się do obniżenia masy urodzeniowej noworodka, zmniejszenia obwodu główki, a nawet wywołać zaburzenia rozwojowe.

Za mało

Jeśli przez długi okres w pożywianiu było za mało fluoru, grozi to kruchością tkanki kostnej, próchnicą zębów i osteoporozą.

Chcesz wiedzieć ile fluoru dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.