Uruchom Program Drdietman
Join us as we celebrate love 19 - Cynk

Cynk

Cynk

Cynk (Zn) uczestniczy w wielu procesach życiowych zachodzących w naszym organizmie. Ma wpływ na wzrost i rozwój organizmu, układ odpornościowy, prawidłowe funkcjonowanie zmysłów (wzrok, smak), stan skóry i gojenie ran. Jest wymagany do syntezy białek i powstawania kolagenu. Odgrywa ważną rolę w stabilizacji struktury białek. Wspomaga enzymy wykorzystywane w procesach energetycznych komórki i syntezy DNA. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania prostaty i gruczołów rodnych. Bierze udział w pracy mięśni. Jest potrzebny do wytwarzania insuliny. Pomaga zapobiegać powstawaniu wolnych rodników. Bierze udział w budowie i odbudowie kości. Jest jednym z czynników umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Pomaga utrzymać odpowiednią ilość witaminy E w organizmie. Ochrania wątrobę przed uszkodzeniem chemicznym. Cynk wpływa na wydzielanie endorfiny, czyli hormonu szczęścia decydującego o dobrych stosunkach z innymi ludźmi, optymizmie życiowym i aktywności.

seafood 1081974 1920 1024x790 - Cynk

Bogatym źródłem cynku są skorupiaki (kraby, ostrygi), ryby, mięso (wołowina), a także orzechy, ziarna zbóż i rośliny strączkowe.

Zawartość cynku w produktach zbożowych zależy od stopnia oczyszczenia ziarna, ponieważ większa jego część znajduje się w zewnętrznych warstwach i procesy przemysłowego przetwarzania powodują jego duże straty.

Związki cynku są wrażliwe na warunki zewnętrzne, np. światło, wilgoć, temperaturę. Aby więc uchronić produkty spożywcze przed utratą cynku, należy trzymać je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Jego ilość zmniejsza się także w zamrażanych produktach żywnościowych.

Obniżenie stężenia cynku w organizmie może być spowodowane biegunką, a także innymi chorobami tj.: cukrzyca, choroby nerek, marskość wątroby. Duża jego ilość wydziela się z potem. Pokarmy roślinne bogate w cynk (szczególnie nieoczyszczone ziarno) są gorzej przyswajane ze względu na obecność w nich kwasu fitynowego. Dlatego osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską powinny zwrócić szczególną uwagę na to, czy spożywane przez nie produkty pokrywają zapotrzebowanie organizmu na cynk. Przyswajanie go pogarsza żelazo, natomiast polepsza je witamina B6, miedź, wapń i fosfor. Nadmiar cynku może powodować niedobór miedzi.

Za dużo

Objawy uboczne przedawkowania cynku wraz z pożywieniem nie występują, ponieważ w produktach spożywczych jest go niewiele. Można jednak przyjąć zbyt dużo cynku z innych źródeł niż żywność, np. wraz z suplementami diety. Pojawiają się wtedy: wymioty, bóle brzucha, biegunka, a także ból głowy. Nadmierna suplementacja cynku może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego oraz zaburzenia wchłaniania innych pierwiastków, tj. miedzi i żelaza.

Za mało

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało cynku, może to skutkować mniejszą odpornością organizmu na infekcje, zwłaszcza na przeziębienia i grypę, a także podwyższeniem stężenia cholesterolu we krwi,. Może pojawić się wypadanie włosów, dłuższe gojenie się ran i oparzeń, nadmierna skłonność do męczliwości, obniżenie sprawności umysłu, zmianami skórnymi, wypadaniem włosów, dłuższym gojeniem się ran i oparzeń, nadmierną skłonnością do męczliwości, obniżoną sprawnością umysłu i kłopotami z pamięcią, impotencją, bezpłodnością i zaburzeniami miesiączkowania, cienkimi paznokciami z białymi plamami.
Zmniejszona podaż cynku skutkuje także większą skłonnością do cukrzycy i miażdżycy, chorobami prostaty, a zwłaszcza jej przerostem, zaburzeniami wzrostu, opóźnieniem rozwoju płciowego i trądzikiem młodzieńczym, pogorszeniem zmysłu smaku, węchu i wzroku, mniejszą wytrzymałością kości, a nawet osteoporozą.

Chcesz wiedzieć ile cynku dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.