Chlor
Chlor
Chlor, który reguluje pH elektrolitów, jest zielonożółtawym gazem trującym. Jego związki chemiczne, występują w organizmie człowieka. Są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Głównym źródłem chloru w pożywieniu jest chlorek sodu, czyli sól kuchenna. Może też pochodzić z chlorku potasu oraz z wody.



Jony chloru są głównymi anionami w płynach pozakomórkowych. Warunkują utrzymanie równowagi ciśnienia osmotycznego i prawidłowego pH elektrolitów, zapewniając równowagę osmotyczną między wnętrzem komórek a płynem pozakomórkowym. Chlor jest niezbędny dla właściwego nawodnienia organizmu oraz regulowania objętości moczu produkowanego przez nerki. Ponadto reguluje poziom sodu w organizmie, co ma wpływ na wartość ciśnienia krwi. W przewodzie pokarmowym chlor aktywuje enzymy trawienne, takie jak amylaza ślinowa, a także wchodzi w skład soku żołądkowego. Podobnie jak w przypadku sodu problemem w żywieniu jest nadmiar chloru niż jego niedobór.
Za dużo
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo chloru, to podobnie jak przy nadmiarze sodu, może to wywołać nadciśnienie tętnicze, zaburzenia sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca, udary mózgu, zwiększone ryzyko wystąpienia raka żołądka, rozwój kamicy nerkowej, uszkodzenie nerek, osłabienie oraz obrzęki, powodowane zatrzymywaniem wody w organizmie. Może też dojść do wywołania kwasicy. Chlorek potasu, mimo iż jest niezbędny w organizmie, w nadmiernej ilości jest jednak silną trucizną. Znajduje zastosowanie jako składnik zastrzyków uśmiercających skazanych.
Za mało
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało chloru, może dojść do obfitego pocenia się, wymiotów, biegunek i chorób nerek. Może też wystąpić zasadowica.
Chcesz wiedzieć ile chloru dostarczasz swojemu organizmowi?
Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.