Uruchom Program Drdietman
candy 406940 1920 - Błękit brylantowy

Błękit brylantowy

Błękit

brylantowy

Błękit brylantowy (E133) to syntetyczny barwnik, który nadaje wyrobom barwę od żółtej do zielono-niebieskiej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także etanolu i glicerolu. Jest odporny na wysoką temperaturę, światło, a także działanie kwasów i zasad.

candy 406940 1920 1024x768 - Błękit brylantowy

Służy jako dodatek do: zielonego groszku (konserwowanego), galaretek, dżemów, syropów, koncentratów deserowych, jogurtów, napojów czy owocowych nadzień cukierniczych.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjmuje dopuszczalne dzienne spożycie błękitu brylantowego w wysokości 6 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo błękitu brylantowego:

Dotychczas nie zaobserwowano szkodliwego wpływu spożytego błękitu brylantowego na organizm człowieka, poza kilkoma przypadkami u osób krytycznie chorych.

Chcesz wiedzieć ile błękitu brylantowego spożywasz?