Uruchom Program Drdietman
potato 3497424 1920 - BHT

BHT

BHT

BHT (E321), czyli butylohydroksytoluen, to syntetycznie otrzymywany przeciwutleniacz. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do: olejów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, gum do żucia, orzechów, przetworzonego mięsa i przypraw. Jest bardziej wrażliwy na wysoką temperaturę niż BHA, jednakże wykazuje większą skuteczność działania.

Co ważne artykuły spożywcze zawierające BHT nie mogą być podawane dzieciom.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest zgodny z opinią Komitetu Naukowego UE ds. Żywności (SCF) z 1987 roku w sprawie poziomu dopuszczalnego dziennego spożycia (tj. ADI), BHT. Przyjęto, że wynosi ono 0,05 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo BHT:

Spożycie BHT u osób wrażliwych może powodować wystąpienie odczynu alergicznego (najczęściej w postaci wysypki skórnej). Ponadto w badaniach na zwierzętach zaobserwowano wiele negatywnych skutków jego spożycia np.: hemolizę, zmniejszenie krzepliwości krwi, zaburzenia pracy wątroby i płuc, uszkodzenie nerek. Poza tym stwierdzono jego działanie teratogenne i wpływ na nieprawidłowy rozwój młodych szczurów.

Chcesz wiedzieć ile BHT spożywasz?