Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie BHA scaled - BHA

BHA

BHA

BHA (E320), czyli butylohydroksyanizol, to syntetyczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiega jełczeniu i zmianom zapachu tłuszczu spożywczego. W połączeniu z innymi przeciwutleniaczami wykazuje efekt synergistyczny (tj. wzmacnia się jego działanie przeciwutleniające). Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego nawet podczas smażenia wykazuje swoje właściwości przeciwutleniające.

Dodawany jest do tłuszczów i olejów wykorzystywanych przemysłowo, a także w produkcji gotowych ciast i ciastek.

Co ważne artykuły spożywcze zawierające BHA nie mogą być podawane dzieciom.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (tj. ADI), BHA, na poziomie 1 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo BHA:

BHA, w ilościach dodawanych do żywności, nie wydaje się niebezpieczny dla zdrowia. Może on jednak gromadzić się w tkance tłuszczowej. Badania na zwierzętach wykazały, że regularne spożywanie dużych ilości BHA może doprowadzić do: zmniejszenia krzepliwości krwi, wzrostu masy wątroby i zaburzeń jej pracy, wystąpienia odczynów alergicznych, pojawienia się łagodnych nowotworów żołądka (brodawczaków) czy owrzodzeń jelita cienkiego.

Chcesz wiedzieć ile acesulfamu K spożywasz?