Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie azotany scaled - Azotany (V)

Azotany (V)

Azotany (V)

Azotany (V) (E251, E252) mogą być wprowadzane do produktów spożywczych celowo, jako dodatki do żywności lub też mogą występować jako zanieczyszczenie, np. wskutek nadmiernego nawożenia gleby. W największym stopniu dostarczane są do organizmu wraz z warzywami i ich przetworami.

Warto zwrócić uwagę na takie warzywa jak: marchew, pietruszka, rzodkiewka, sałata i szpinak. Mają one szczególną dużą zdolność kumulowania azotanów w tkankach.

cheese 1972744 1920 1024x768 - Azotany (V)

Azotany (V) wykorzystywane są także w produkcji serów podpuszczkowych, gdzie zapobiegają ich wczesnemu wzdymaniu (tj. namnażaniu bakterii lub drożdży).

Dopuszczalna dzienna dawka azotanów (ADI), która nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, wynosi 3,7 mg/kg masy ciała/dobę. Limit ten, został ustalony przez Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF, 1997) i Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JEFCA, 2002).

Za dużo azotanów (V):

Azotany (V) są mało toksyczne, zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. Jednak w organizmie zachodzi ich redukcja do azotynów [azotanów (III)], które to stanowią duże zagrożenie dla zdrowia. Skutki spożycia ich nadmiernej ilości, będą więc analogiczne do przyjęcia zbyt dużej ilości azotynów. Zatem może prowadzić do pojawienia się methemoglobinemii, czyli utlenienia żelaza dwuwartościowego do trójwartościowego. Żelazo na trzecim stopniu utlenienia jest niezdolne do łączenia się z tlenem, co upośledza jego transport. Zaburzenie to charakteryzuje się wystąpieniem takich objawów jak: sinica, duszności, senności, bóle brzucha, spadek ciśnienia tętniczego krwi, a także przyspieszonym biciem serca. Azotany (V) mogą także negatywnie wpływać na metabolizm witaminy A, β-karotenu, tłuszczów oraz białek. Kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanych azotanów. Przenikają one przez barierę krew-łożysko, i wykazują działanie teratogenne, czyli toksyczne dla zarodka lub płodu.

Azotany (V) zostały zaklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do tzw. grupy 2A, czyli jako substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka.

Chcesz wiedzieć ile azotanów (V) spożywasz?