Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie aspartam scaled - Aspartam

Aspartam

Aspartam

Aspartam (E951) to sztucznie otrzymywana substancja słodząca. Jest od 160 do 200 razy słodszy od sacharozy.

Stosowany jest przez diabetyków jako zamiennik cukru, gdyż nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Mimo, iż 1 gram aspartamu dostarcza 4 kcal, jest on uznawany za substancję bezkaloryczną. Wynika to z bardzo małej ilości aspartamu dodawanej do produktów. Dodatek większej ilości sprawia, że dany artykuł spożywczy staje się zbyt słodki oraz może pojawić się gorzkawy posmak.

Aspartam trawiony jest w przewodzie pokarmowym. W reakcji hydrolizy powstają z niego kwas asparaginowy oraz fenyloalanina, dlatego każdy produkt z dodatkiem tego słodzika powinien zawierać, na etykiecie, informację, że nie jest on wskazany dla osób chorych na fenyloketonurię.

Przy długotrwałym ogrzewaniu aspartam traci swoje właściwości – staje się mniej słodki i gorzej rozpuszcza się w wodzie, dlatego też należy go dodawać po zakończeniu obróbki kulinarnej.

chewing gum 287919 1920 1024x682 - Aspartam

Ma szerokie zastosowanie
w przemyśle spożywczym. Służy jako dodatek do: deserów, słodyczy, dżemów, gum do żucia czy słodzików stołowych.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wyznaczył dopuszczalne dziennie spożycie aspartamu (ADI) na 40 mg/kg masy ciała/dobę.

Za dużo aspartamu:

Na podstawie dostępnych badań, towarzystwa naukowe uznały aspartam za substancję bezpieczną. Jednakże część konsumentów zgłasza niekorzystne skutki zdrowotne po spożyciu aspartamu z żywnością, takie jak: migreny, zaburzenia równowagi, wahania nastroju, mdłości, bóle brzucha a nawet problemy z widzeniem. Pomimo, iż w procesie jego hydrolizy uwalnia się metanol, który może mieć działanie niepożądane, stwierdzono, że uwalniane ilości są niewystarczające do wywołania niepożądanych objawów. Jednak w raporcie NIK pojawiła się informacja, że aspartam w połączeniu z barwnikami może wykazywać działanie mutagenne. Aktualnie nie ma dostępnych badań potwierdzających takie działanie u ludzi.

Chcesz wiedzieć ile aspartamu spożywasz?