Uruchom Program Drdietman
berry close up delicious 141815 - Alkohole wielowodorotlenowe – czym są i co warto o nich wiedzieć?

Alkohole wielowodorotlenowe – czym są i co warto o nich wiedzieć?

Alkohole wielowodorotlenowe, czyli polihydroksylowe (poliole, cukrole) są organicznymi związkami chemicznymi, w których co najmniej dwa atomy wodoru zastąpione zostały grupami hydroksylowymi (-OH). W przemyśle spożywczym występują najczęściej jako erytrytol, ksylitol, sorbitol, a także gliceryna.

Jak wchłaniają się poliole?

Wchłanianie polioli jest wolniejsze niż cukru. Nie ulegają całkowitej absorpcji w jelicie cienkim i przechodzą do jelita grubego, gdzie ulegają fermentacji przez mikroflorę jelitową. Są przyjazne dla zębów, bo nie przyczyniają się do ich próchnicy. Ich indeks glikemiczny jest niski, stąd ich spożycie nie powoduje zwiększenia poziomu cukru we krwi i wyrzutu insuliny.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił przelicznik energii w pożywieniu pochodzącej z alkoholi wielowodorotlenowych na poziomie 2,4 kcal/g.

Popularne poliole i ich właściwości

Erytrytol (E968)

Naturalnie występuje w niewielkich ilościach wowocach, w niektórych porostach, wodorostach i w czerwonym winie. Otrzymuje się go przemysłowo z glukozy lub glicerolu z udziałem organizmów żywych. Nie jest metabolizowany w organizmie i praktycznie w całości jest wydalany.

Ksylitol (E967)

Jest naturalną substancją słodzącą występującą w korze brzozy. Najczęściej pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, gruszkach oraz w kolbach kukurydzy i grzybach). Wytwarza go też organizm ludzki. Ksylitol stosowany w wyrobach spożywczych uzyskuje się z brzozy (ksylitol fiński) lub kukurydzy (ksylitol chiński) z wykorzystaniem organizmów żywych i związków chemicznych.

berry close up delicious 141815 1024x683 - Alkohole wielowodorotlenowe – czym są i co warto o nich wiedzieć?

Sorbitol (E420)

Występuje w wielu owocach, m.in. w jabłkach, gruszkach, morelach, brzoskwiniach, wiśniach oraz w dużych ilościach w owocach suszonych. Przemysłowo otrzymuje się go zwykle z syropu kukurydzianego. Według niektórych doniesień spożywany w nadmiarze może sprzyjać powstawaniu zaćmy.

Gliceryna (E422)

Jest związkiem występującym naturalnie w tłuszczach. W przemyśle spożywczym otrzymuje się ją przez zmydlanie tłuszczów roślinnych (głównie tłuszczu kokosowego) lub z propenu (gazowy węglowodan uzyskiwany z benzyny). W żywności pełni funkcję stabilizatora i regulatora wilgotności, który sprawia, że słodycze nie obsychają.

baked baking breads 3026811 1024x768 - Alkohole wielowodorotlenowe – czym są i co warto o nich wiedzieć?

Jaka jest dopuszczalna dzienna dawka spożycia polioli?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie określiła dziennej dawki dopuszczalnego spożycia dla polioli stosowanych w branży spożywczej, co oznacza, że nie są jej znane ich działania toksyczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje erytrytol i ksylitol za substancje, których spożycie jest bezpieczne.

Czy nadmierne spożycie polioli wpływa na zdrowie?

Spożycie zbyt dużej ilości polioli ma działanie przeczyszczające i wzmaga wzdęcia.

Chcesz wiedzieć ile polioli dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.