Acesulfam K – słodka i bezkaloryczna alternatywa dla cukru.
Jeżeli chcesz ograniczyć cukier i zastanawiasz się, który zamiennik będzie najzdrowszą i najmniej kaloryczną alternatywą, to powinieneś zapoznać się z acesulfamem K, który nie zawiera kalorii i jest aż 200 razy słodszy od sacharozy. Jak go stosować?
Szerokie zastosowanie acesulfamu K w żywności
Acesulfam K ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Służy jako dodatek do konserw, napojów bezalkoholowych, słodzików stołowych, lodów, ciastek, słodyczy, syropów, sosów, gum do żucia oraz produktów o obniżonej wartości energetycznej.
Czy acesulfam K jest bezpieczny dla zdrowia?
Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) w 2000 roku potwierdził, że 9 mg acesulfamu K/kg masy ciała/dobę stanowi dawkę bezpieczną do spożycia.



Jakie są zalety stosowania acesulfamu K?
Zaletą acesulfamu K jest jego odporność na wysoką temperaturę, dzięki czemu może być poddawany obróbce termicznej (np. pieczenie chleba, sterylizacja konserw) bez utraty swoich właściwości. W dodatku wykazuje stabilność w dość szerokim zakresie pH, tj. 3-7.
Kolejną zaletą stosowania acesulfamu K jest to, że nie jest metabolizowany ani magazynowany w organizmie, tylko wydalany wraz z moczem w niezmienionej formie, dlatego jest bezkaloryczny.
Nadmierne spożycie acesulfamu K
W raporcie NIK z 2018 roku pojawiła się informacja, że acesulfam K w połączeniu z barwnikami może wykazywać działanie mutagenne. Aktualnie nie ma dostępnych badań potwierdzających takie działanie u ludzi.
Chcesz wiedzieć ile acesulfamu K spożywasz?