Uruchom Program Drdietman
sprawdzanie acesulfamK scaled - Acesulfam K – słodka i bezkaloryczna alternatywa dla cukru.

Acesulfam K – słodka i bezkaloryczna alternatywa dla cukru.

Jeżeli chcesz ograniczyć cukier i zastanawiasz się, który zamiennik będzie najzdrowszą i najmniej kaloryczną alternatywą, to powinieneś zapoznać się z acesulfamem K, który nie zawiera kalorii i jest aż 200 razy słodszy od sacharozy. Jak go stosować?

Szerokie zastosowanie acesulfamu K w żywności

Acesulfam K ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Służy jako dodatek do konserw, napojów bezalkoholowych, słodzików stołowych, lodów, ciastek, słodyczy, syropów, sosów, gum do żucia oraz produktów o obniżonej wartości energetycznej.

Czy acesulfam K jest bezpieczny dla zdrowia?

Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF) w 2000 roku potwierdził, że 9 mg acesulfamu K/kg masy ciała/dobę stanowi dawkę bezpieczną do spożycia.

can 1957735 1920 1024x724 - Acesulfam K – słodka i bezkaloryczna alternatywa dla cukru.

Jakie są zalety stosowania acesulfamu K?

Zaletą acesulfamu K jest jego odporność na wysoką temperaturę, dzięki czemu może być poddawany obróbce termicznej (np. pieczenie chleba, sterylizacja konserw) bez utraty swoich właściwości. W dodatku wykazuje stabilność w dość szerokim zakresie pH, tj. 3-7.

Kolejną zaletą stosowania acesulfamu K jest to, że nie jest metabolizowany ani magazynowany w organizmie, tylko wydalany wraz z moczem w niezmienionej formie, dlatego jest bezkaloryczny.

Nadmierne spożycie acesulfamu K

W raporcie NIK z 2018 roku pojawiła się informacja, że acesulfam K w połączeniu z barwnikami może wykazywać działanie mutagenne. Aktualnie nie ma dostępnych badań potwierdzających takie działanie u ludzi.

Chcesz wiedzieć ile acesulfamu K spożywasz?